Amintiri în albastru-indigo

Nu ştiu  la voi cum era, dar eu îmi amintesc că, în copilărie, aveam două perioade pe an când îmi cumpăram haine (la inceputul anului şcolar şi de Paşte când era tradiţia să purtăm ceva nou), iar la mine în familie fiecare “schimbare a garderobei” includea achiziţioanarea unei noi perechi de blugi. Dar nu pentru că cei vechi s-ar fi rupt, nuuu!, erau atat de rezistenţi încât puteau fi purtaţi de mai multe generaţi la rând, dar deh!… eram în perioada de creştere (cei care aveţi copii ştiţi mai bine la ce mă refer).

kinder-jeans
Tradiţia blugilor se moşteneşte din copilărie

skinny-jeans
Acele zile în care comoditatea blugilor contrabalansează incomoditatea tocurilor 🙂

De-a lungul anilor, blugii (aşa cum sunt ei cunoscuţi pe plai mioritic) s-au adaptat cerinţelor modei, iar designerii s-au arătat interesaţi să reinventeze acest tip de pantalon. Astfel, au fost pe rând: drepţi (croiul în linie dreaptă pentru mascarea unei talii mai groase), evazaţi (potriviţi pentru formele rotunde, partea de jos în formă de clopot maschează gleznele şi formează vizual o proporţi potrivită cu nişte pulpe mai generoase), Skinny (fiind strâmţi pe tot piciorul avantajează persoanele cu picioare lungi şi solduri înguste),  cu talie înaltă (marchează talia şi ascund “pernuţele”), cu talie joasă (model recomandat persoanelor cu un abdomen plat şi bine definit), Ripped Jeans (modelul franjurat este recomandat pentru o ţinută informală), Boyfriend Jeans (largi şi cu aspect uzat), Acid Jeans (modelul tocit şi declorat) şi cu siguranţă lista nu se opreşte aici.

Nu mai este o surpriză faptul că  acest tip de pantalon nu se demodează niciodată şi cred că este cea mai uzitată piesă vestimentară și materialul cel mai popular din lume, fiecare dintre noi având  în dulap cel puţin o pereche (şi dacă răspunsul tău este negativ, ind să ridic spănceana şi să te mai întreb o dată: sigur, sigur?).

Ce ne place la ei? Ohoo, calităţile lor sunt multe.  Mie, spre exemplu, mi se par comozi şi practici, adică poţi să-i porţi cu o cămaşă albă şi cu tocuri (dacă mergi la birou sau la o întâlnire), dar în acelaşi timp un tricou  sau o bluză simplă şi o pereche de adidaşi par să completeze perfec o ţinută casual, iar pentru o ieşire de seară combinaţia acestora cu un top şi ceva accesorii te poate scoate din impas. Să vă mai spun că sunt rezistenţi şi că nişte blugi de o bună calitate vă pot ţine mulţi ani? Cred că deja cunoaşteţi amănuntele astea. Dar ce este posibil  să nu cunoaşteţi, şi despre ce vreau eu să vă vorbesc astăzi este istoria acestora şi câteva curiozităţi legate ei.

love-jeans
I love you… denım 🙂

Scurtă istorie a blugilor

Ştiaţi  că “invenţia” acestora a fost patentată  în 1873 (mai exact pe 20 mai) de către Jacob Davis şi Levi Strauss & Company, doi imigranţi stabiliţi în San Francisco şi hotărâţi să-şi îmbunătăţească veniturile în peroada “goanei după aur”?  Materialul folosit, în acea perioadă,  pentru pantalonii muncitorilor era denimul (cunoscut pentru durabilitate sa), iar noutatea a constat în includerea capselor/ţintelor la buzunare pentru o rezistenţă crescută  a acestora, fiind cele mai expuse zone şi cele mai utilizate de muncitorii din minele de aur. Conceptul îi aparţine croitorului Jacob Davis care, din lipsa banilor pentru brevetarea invenţiei sale, se vede obligat să se asocieze cu Levi Strauss.

Sunt surse care atribuie denumirea de „blue-jeans” unei sintagme franţuzeşti „bleu de Genes”, în traducere „albastru de Genova”, de la o ţesătură din lână şi bumbac, de culoare albastru-indigo,  fabricată şi vândută în portul din Genova.

Şi dacă tot suntem la capitolul curiozităţi v-aţi întrebat de ce aceşti pantaloni au cusut acel mini-buzunar situat în parea dreaptă, deasupra buzunarului mare?

1

Iniţial pantalonii aveau un buzunar în parea din spate, două în faţă şi acest mini-buzunar, în care cu siguranţă şi voi v-aţi înţepenit degetele de multe ori.

Ei bine, de-a lugul timpului acest buzunărel a fost utilizat pentru depozitarea monedelor, biletelor de transport, a brichetelor şi chiar a prezervativelor, dar iniţial acesta a fost ataşat undeva în 1879 când se foloseau ceasurile de buzunar şi obişnuiau să fie păstrate la curea (mai ales în perioada cowboylor care nu le purtau la piept pentru a nu le pierde).

Sinceră să fiu, pe mine mă incomodează ţintele de la buzunarele din spate, mai ales când stau pe scaun în metrou şi alunec dintr-o parte în alta la curbe, iar buzunarelului nu-i găsesc nicio întrebuinţare. Dar, cu sau fără aceste detalii, I love (black) jeans!

casual-jeans
My magic skinny jeans

În încheiere, vă las cu unele dintre modelele mele preferate:

MID RISE SKINNY JEANS

659322-911-32_2_calvin-klein-jeans-jeans-mid-rise-skinny_400x600

photo@Collective

BLUGI SLIM FIT SIMPLI

5024558427_2_1_14photo: @Massimo Dutti

BLUGI SUPERSKINNY NEGRI MASSIMO DUTTI

5016814800_2_1_14

photo:@Massimo Dutti

 

BLUGI LEVI’S 524 SKINNY

1154306-1953573-2

photo@mycloset

BLUGI CALVIN KLEIN ANKLE SKINNY 

1144567-1936458-2

photo@mycloset

7 FOR ALL MANKIND JOSEFINA SKINNY JEANS

1138854-1926729-2

photo@mycloset

Mai multe informaţii despre istoria blugilor puteţi citi aici: levistrauss.com

Adina aici: Multumesc mult de tot Gabita pentru poveste!

Daca aveti si voi o poveste nepublicata pana acum si pe care v-ati dori sa o vedeti postata aici pe blog, va invitam cu drag sa o trimiteti la hello@aftermorningcoffee.com.

Psst: S-ar putea sa iti placa si: 10 idei de decoruri interioare MINUNATE si Cum sa vezi cu prioritate pe Facebook postarile de la paginile/oamenii care te intereseaza

* In afara de fotografiile in dreptul carora s-a mentionat sursa, toate fotografiile au fost realizate de catre autoarea acestui articol, Gabriela Nita-Damian

Ne puteti urmari pe:
2

Comments

comments

Aboneaza-te la Newsletter