Calator in tara mea – redescoperind Bucurestiul: Muzeul Militar si Casa Filipescu-Cesianu

Pentru ca weekendul trecut se anuntau ploi la munte si ploi in Bucuresti, Alex si cu mine am inceput sa cautam ceva interesant de facut in capitala, undeva neaparat in interior.

Ne-am dat seama ca peste tot pe unde am calatorit am vizitat mereu ghidat locurile pe unde am fost. Cu toate acestea, desi locuim in Bucuresti, Alex din totdeauna iar eu de aproximativ 16 ani, nu am vizitat niciodata orasul nostru asa cum facem cu alte orase atunci cand mergem prin tara sau in afara ei.

Cu revelatia aceasta in minte, am inceput sa cautam in Bucuresti tururi ghidate. Suntem amandoi pasionati de calatorit si descoperit locuri noi si in masura in care se poate, cautam intotdeauna sa luam tururi private pentru ca asa ne stabilim singuri ritmul, punem accent pe locurile care ne plac, putem sa punem o multime de intrebari si experienta este de o calitate superioara, dupa parerea noastra.

I-am gasit tot cautand pe internet pe cei de la Bucharest Experience. 

Initial vroiam sa vizitam Casa Poporului si Palatul Cotroceni insa ambele erau indisponibile in ziua dorita de noi. Asa ca am cerut agentiei sa ne recomande ceva unde este disponibila rezervarea. Am ajuns astfel sa vizitam Muzeul Miliar Ferdinand I si Casa Filipescu-Cesianu, cel mai recent deschis muzeu din Bucuresti din cate am inteles.

L-am preluat pe Ciprian, ghidul nostru din fata magazinului Unirea si ne-a povestit tot drumul pana la Gara de Nord istoria locurilor pe langa care treceam.

Muzeul Militar mi s-a parut fascinant pentru expozitiile legate de istoria zonei tarii noastre din cele mai vechi timpuri, precum si piesele cu caracter miltar: de la cele mai rudimentare arme la tancuri si avioane de lupta.

Costumul si capsula folosite de Dumitru Prunariu pentru misiunea in spatiu

Cui cred ca se adreseaza cel mai bine: Adultilor pasionati de istorie si elevilor de scoala care studiaza istoria Romaniei. Mi se pare grozav sa inveti despre lucruri vazandu-le 🙂

Ce mi-a placut cel mai mult: Capsula si costumul cu care a zburat in spatiu primul cosmonaut roman Dumitru Prunariu, avioanele, tunurile si tancurile din gradina muzeului, istoria vizuala a cum a ajuns Romania ceea ce este acum, desfasurata pe mai multe etaje.

Cat cred ca ar fi de stat pentru o experienta completa: Aproximativ 4 ore, ghidat

Mi-ar placea sa revin aici si vad cu cei de la muzeu in ce conditii organizeaza tururi cu numar restrans de persoane. Fara ghid si implicit fara poveste, muzeul isi pierde mult din farmec. Nu aveau disponibile casti cu ghiduri inregistrate.

Cat a costat un bilet la muzeu: 16 Ron/persoana

De aici, cu masina prin ploaie si prin vant am ajuns la Casa Filipescu-Cesianu pe Calea Victoriei unde am vizitat expozitia “Muzeul Varstelor”.

Afis la intrarea in expozitia Muzeul Varstelor

Ce mi-a placut: Intreaga idee a muzeului mi se pare foarte interesanta: istoria spatiului familial in ultimii 300 de ani.

Citez mai jos o bucata dintr-un text de la intrarea in expozitie, de Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului Bucuresti care mi s-a parut ca surprinde excelent esenta expozitiei:

“Fiecare purtam cu noi un muzeu personal, in care adunam si conservam urmele unor atitudini consumate sau dorite, ale unor idealuri asteptate sau implinite, sau ale multor esecuri asumate, dar si alungate. Acest muzeu este chipul nostru.

Asadar, adunam in muzeul personal, a carui vitrina este infatisarea noastra, tot ceea ce intalnim si consumam pe masura ce crestem si tot ceea ce se desfasoara in jurul nostru, de la scoala la cariera pe de-o parte. Iar, pe de alta parte, purtam si amprenta unei cronologii orizontale, a ceea ce dorim sa devenim, nu prin forta imprejurarilor si circumstantelor, ci prin forta schimbarilor provocate de noi. [….]

Dar este posibila si se impune intelegerea varstei traite prin cunoasterea varstelor similare traite diferit, in trecut, de alte generatii.

Muzeul varstelor, de la copilarie la senectute, este atat o poveste despre intimitate, cat si despre evolutia raporturilor dintre generatii in ultimele trei sute de ani, pentru mediul urban romanesc, avand Bucurestiul drept studiu de caz. O poveste despre cum ar fi aratat o zi din viata noastra, din secolul XVIII-lea pana in prezent. […]”

Cui cred ca se adreseaza cel mai bine: Adolescentilor si adultilor interesati de cum arata viata de familie in Romania in ultimii 300 ani.

Cat cred ca ar fi de stat pentru o experienta completa: Aproximativ o ora si jumatate

Cat a costat un bilet la muzeu: 5 lei/adult

**********************************************************************************************

Ce am observat la finalul celor doua experiente, legat de tururile ghidate: 

Un ghid pentru tur privat in Bucuresti se merita din punctul meu de vedere atunci cand vremea permite mersul lejer pe jos, pentru ca ghidul sa povesteasca istoricul zonelor prin care se trece – asta e o experienta foarte interesanta. Calitatea experientei va depinde foarte mult de nivelul de cunostiinte al ghidului.

In interiorul muzeelor cel mai mult se merita aranjarea unui tur cu cineva de la muzeu/colaborator al muzeului pentru ca ei sunt ultra specializati pe tematica respectiva si pot oferi cele mai bune informatii.

PS: Daca cunoasteti profesori de istorie/ghizi super pasionati de istoria Bucurestiului si imprejurimi care ar putea sa povesteasca cu orele de ….ei bine istoria locurilor v-as fi fi extrem de recunoscatoare daca mi i-ati putea recomanda pentru aventurile noastre viitoare.

Pe curand! 🙂

Ne puteti urmari pe:
2

Comments

comments

Aboneaza-te la Newsletter